Snel reageren op veranderingen in de markt

Door Dynamic Hands op

In deze snel veranderende wereld, moet je als bedrijf mee kunnen gaan met die veranderingen. Alleen al vanwege de logische reden om de concurrentie bij te blijven. Je wilt niet het risico lopen om in te dutten of een stug bedrijf te worden. Hoe kun je snel reageren op veranderingen in de markt?

Ons advies is om een systeem te hebben dat makkelijk aan te passen is en de veranderingen aankunnen. Daarnaast merken wij dat het in je voordeel werkt wanneer je pro actief aan de slag gaat. Niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn.

Flexibel inrichten

Wat ook belangrijk is om snel aanpassingen te maken op de veranderende markt, is als je het bedrijf en processen flexibel inricht. Een aantal voorbeelden die flexibiliteit geven:

  • Geef vertrouwen aan jouw medewerkers. Vertrouwen is een onderdeel van flexibiliteit. Als jij jouw medewerkers niet vertrouwt, dan moet je veel zaken vastleggen in systemen, audits en procedures. Wanneer de concurrent met wat nieuws komt, ligt alles vast en kun je niet switchen naar een nieuw proces. Vertrouwen in jouw medewerkers maakt het makkelijker om te switchen. Immers niet alle verbindingsstukjes liggen vast en daardoor kan een medewerker het zelf aanpassen.
  • Flexibel zijn is ook het vertrouwen geven aan derden om bepaalde zaken over te nemen. We zien managers namelijk nog heel veel zelf doen. Ons motto is; doe vooral waar je goed in bent. Waar je minder goed in bent of het is niet rendabel om dit te leren; besteed het uit. Aan die ene partij die goede ervaringen heeft, die pro actief is en waar je vertrouwen in hebt. Vaak heb je zelf niet altijd de beste kennis en kunde. Door zaken uit te besteden, creëer je een flexibele basis. Je kunt jezelf vrij spelen en richten op wat op dat moment belangrijk is in de markt. Daarnaast raak je gewend om specialisten in te schakelen. Hierdoor kun je de verandering in de markt vanuit verschillende punten aanpakken en eigen maken.
  • Alles op afstand. Eigenlijk zou er geen enkele reden moeten zijn dat je op kantoor moet werken. Systemen kunnen tegenwoordig in de Cloud, zelfs je boekhoudpakket. Zo kan men overal en altijd aan de slag.

We snappen dat dit in de praktijk meer tijd kost dan het lezen van dit blog. Een flexibel bedrijf creëren gaat stap voor stap. Welke stap kun jij nu maken? Wat kun je bijvoorbeeld uitbesteden?

We zijn benieuwd! Laat ons vooral weten wanneer je ons advies wilt.

Groeten, Gerben en Remy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *