De boodschap van Gerben

Door Dynamic Hands op

Vrije handen of ‘met handen en voeten gebonden?’

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar de laatste tijd denk ik veel na over vrijheid. De reden waarom dat zo is, die begrijp je ongetwijfeld. In vrijheid leven is helaas lang niet zo vanzelfsprekend, als we wellicht dachten. Maar hoe zit dat eigenlijk met werken? Die vraag kwam bij me op en het bleek interessante om eens wat langer bij stil te staan…

Hoe fijn is werken in een gouden kooi?

Ik las een artikel over een man met een goed salaris, een prachtige lease auto en uitstekende doorgroeimogelijkheden. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden leken zo gunstig te zijn, dat zijn werkgever dacht dat hij nooit zou vertrekken. Toch besloot hij anders. Zijn belangrijkste reden? Hij wilde niet langer gebonden zijn aan 25 vakantiedagen, eindejaar-discussies over salarisverhoging en het gesteggel over het maximaal mogelijke lease budget. Bovendien was hij met projecten bezig, waar hij niet tot z’n recht kwam. Best knap vond ik het, dat hij het aandurfde om zijn gouden kooi te verlaten. Veel mensen prefereren financiële zekerheid boven vrijheid, dacht ik nog.

Nog een verhaal over vrije handen

Ik hoorde, toevallig of niet, van een goede kennis het verhaal van een succesvolle Nederlandse zakenman. Hij woonde al geruime tijd met zijn gezin in Zuid-Afrika. Rassenrellen zijn in Kaapstad helaas nog dagelijks werkelijkheid. Zijn kinderen hebben het ‘goed’ en leven in weelde. Alleen staan er maandelijks bewapende beveiligers met kalasjnikovs voor de deur, om het alarmsysteem te controleren. Ze leefden letterlijk achter tralies. Deze zakenman is nu vrij. Hij koos ervoor, om opnieuw in Nederland te gaan ondernemen en een frisse start te maken. Zijn kinderen ervaren vrijheid en kunnen gewoon sporten, naar het bos of het strand. Hij liet een kans op een prachtige functie in Zuid-Afrika schieten. Groot gelijk, denk ik nu, vrijheid is het grootste goed.

De moraal van dit verhaal

Een keuze alleen gebaseerd op geld, kan je ongelukkig maken. Dat komt omdat geld, status en zelfs macht, net zoiets is, als het hebben van een nieuwe auto; je bent er maar even echt gelukkig mee, Daarna is het gewoon en gaat het wennen. In sommige gevallen, ga je er zelfs onmenselijke dingen door doen. Voor lange termijn geluk, is wat mij betreft meer nodig.

Lange termijn geluk rondom werken, bestaat uit een werkomgeving waar je gehoord wordt en waar met je wordt meegeleefd, als het nodig is. Medewerkers moeten zelf in vertrouwen vrije keuzes kunnen maken, maar vooral ook datgene mogen doen, waar ze in uitblinken. Met passie iets doen en samen succes vieren, zorgt er wat mij betreft voor, dat onze medewerkers zich nooit met handen en voeten gebonden voelen.

Zolang je het zelf kunt beïnvloeden, wens ik iedereen veel vrijheid toe, zowel privé als zakelijk.

Reactie op “De boodschap van Gerben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *